En basit bir Antenin
yapimi !
-------------------------------------------
Örnegin, tam-dalga çalisan 80 m Band ( 3.5 MHz ) için mümkün olan enkisa bir Anteni yapmak istersek. Önce hesabimizi yapalim, 285/3.5 = 81.42m. Yani biz bunun yarisini ( 40.71m ) yapmamiz lazim. Asagi-yukari 2 cm kalinliginda Sert ve iletken olmayan yani sert bir Plastik bulalim, bu Plastige 1mm kalinliginda ( 100 watt'a dayanabilir ) vernikli Bakir-Tel'i araliksiz ve üst-üste bindirmeden 40.71 metrenin asagi-yukari 1-1.5 metresi kalincaya kadar araliksiz bir sekilde saralim, bu asagi-yukari 120 cm uzunlugunda olur, geriye kalan 1-1.5 metrelik kismini düz bir sekilde tutmaliyiz, eniyisi bu kismi kesip sertbir iletken ( çelik-tel olabilir ) baglamaliyiz. Bu durum, bobin gibi sardigimiz yerde olusan Endüksion'u rahatlatarak Antenin iyi bir Resonans'da çalismasini sagliyacaktir. Antenin toplam uzunlugu asagi-yukari 2-2.5 Metre olur. Bu Antenin karsi tarafi yani sase kismi da en az 40.71 metreyi karsiliyan bir sase olmalidir, aksi takdirde çalismaz. Bu Anteni bir " Mobil-Anteni " de diyebilirz. BU ANTEN DENENMIS VE COK YÜKSEK VERIM ALINMISTIR.
Solda Resimde görülmektedir ve hala fevkalade çalismaktadir.
Yazi : Ahmet Çoban ( DJ0MDG )
Not...soldan saga ,,,,,Ali DB7DC Burhan DH9JT Halil DL1HMG Bülent DLFDQ Hasan DL8HG Ahmet DJ0MDG Yasar DL2DM (oturan)
ISTE EN ZEVKLI RADYO AMATÜRLÜGÜ, KAMP YAPARAK O ZEVKI YASAMAKLA OLUR.
ITÜpSAT1 Projesi
ITÜpSAT1 uydusu proje kapsaminda belirlenen görevlerini yerine getirmek üzere 2.5 yillik bir süre içerisinde gerekli test ve gelistirme alt yapisi ile birlikte gelistirilmistir. PSLV Firlatma araci ile 23 Eylül 2009 günü yörüngeye oturtulmasi ve sinyal göndermeye baslamasi ile ülkemizde bir ilk gerçeklestirilmistir. Tüm ülkede büyük ilgi ve gurur kaynagi olmustur.
Projenin öncelikli amaci Uzay Mühendisligi bölümü lisans ve lisansüstü ögrencilerine uygulamali uzay teknolojileri egitimi sunmak idi. Proje süresi boyunca 2 lisans ve 24 yüksek lisans ögrencisi uydu ve alt yapi gelistirme çalismalarinda görev almistir. Proje yürütücüsüne ek olarak 11 ögretim üyesi farkli alanlarda katki saglamistir. Bunlar:
Y.Doç.Dr. Gökhan Inalhan,
Prof.Dr. M. Fevzi Ünal, Y.Doç.Dr. Cuma Yarim, Prof.Dr. Cingiz
Haciyev, Y.Doç.Dr. Turgut Berat Karyot, Doç.Dr. Oksan Çetiner
Yildirim, Prof.Dr. Firat Oguz Edis, Prof.Dr. H. Temel Belek, Prof.Dr. Kenan
Y. Sanlitürk, Prof.Dr. Ibrahim Akduman, ve Dr. Mühendis Cahit Türkoglu.